image003.jpg
hírlevél
2014. december
Specialistáink
Hírlevél regisztráció
×
×
×
A × jelölésű mezők kitöltése kötelező!

Ha a levelező rendszered nem jeleníti meg rendesen ezt a hírlevelet, klikkelj ide!


Kedves Olvasónk!

Erre aztán igazán nem gondoltam! Ahogy készülődtünk az itthoni Adventi díszítésre, szokatlan jelenségre figyeltünk fel: az erkélyen még teljes pompájában virágzó muskátli kénytelen elviselni az ablakpárkányon belül, sötétedéskor felkapcsolt, kis rénszarvas húzta szánon égő fényeket, (mondhatod, hogy milyen giccses). Ilyet se láttunk még! Lehet, hogy ezért jön meg nehezen a karácsonyi hangulatunk. Nem baj, párolunk almát fahéjjal-szegfüszeggel, és máris finom illat lengi be a lakást. Közben nagy szeretettel várjuk a december 13-i Karácsonyi Fitnesz Brigád találkozót, ami – most már hagyományosan – Sukorón lesz. Téged is hívunk és várunk. Együtt mindig jobb, mindig könnyebb.

Amiről ma olvashatsz:
- Dr. Pfeifenróth Anna gondolatai a „funkcióról”
- Az élet tejjel vagy anélkül és...
- Rizstej és kesudió tej recept, amit én is úgy tanultam
- Dr. Chentől tanultuk
- Itt az ideje: együnk édesburgonyát. Íme egy jó recept!
Dr. Pfeifenróth Anna gondolatai a „funkcióról”
Az október 4-i találkozón Dr. Pfeifenróth Anna arról beszélt, hogy a szervezetben minden legyen a helyén, és minden funkciónk működjön stabilan. Példaként a vizet hozta, ami a szervezetben kötötten van jelen, többek között a sejten belül, és a sejt közötti állományban. Ha ez a kötés hiányzik, akkor az ember csak egy vízzel telt szőrös zsák. Ha kíváncsi vagy Anikó és a többiek (Dr. Barta József, Dr. Dorogi Éva, Dr. Csókási Zsolt, Dr. Budavári Attila, Schalkáz Klára, Kassai Éva, Katona Anna, Cseh János és Barta Edina) előadásaira, megrendelheted itt pendrive-on. Ára: 3.000 Ft + postaköltség.
kötélhúzók.jpg
Az élet tejjel vagy anélkül és...
„A féligazság a hazugságnál is veszélyesebb.”, mondta Szt. Ágoston. Hogy jön ide a tej? Nagyon is ideillik. Nem akarok igazságot tenni, csupán arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy veszélyesnek tartom azt, hogy bizonyos érdekek felülírnak tényeket. És azt sem szeretem, ha egy cikket a hivatkozó csak félig olvas el, és csak azt emeli ki belőle, ami a pillanatnyi érdekeit szolgálja. A tej is egy eléggé megosztó téma, és kezd olyanná válni, mint a foci: szinte mindenkinek van róla véleménye.

Azt könnyen elfogadhatjuk, hogy a táplálkozásban számos gubancot okoz, persze nem mindenkinek. Vannak extra érzékeny emberek, más a vasat is megeheti. Az egyiknek meg se kottyan a tejberizs, a másik meg egy napig fel sem tud állni tőle a WC-ről. (elnézést a szókimondásért, de szóból ért az ember).

Az egyik tábor szerint a tej maga az egészség, míg a másik tábor ettől a falra mászik. Jóska gyerekkori emlékei szerint nem volt annál jobb, mint a frissen fejt, szinte habos tehéntej. Én az utóbbi időben nem iszom tejet, és komfortosabban érzem magam. De ettől még nincs otthon háború. Hagyjuk meg mindenkinek a döntés jogát, majd kiderül, hogy neki jó-e.
A tej ellenzői gyakran azzal érvelnek, hogy csak az ember nem tudja abbahagyni a tejfogyasztást, az állatvilág emlőseinek egyetlen egyede sem iszik tejet élete végégig. A tehéntej a bocinak készült.

Dominique Turck tavaly megjelent tanulmánya („Bizonyítékokon alapuló kutatás a gyermektáplálkozásban” Turck, 2013) részletesen elemzi az anyatej, a tehéntej és a kecsketej összetételét, és arra jutott, hogy az anyatejen kívül egyik tej sem javasolható a gyerekeknek. Az anyatej higiénikus, összetétele tökéletes, hőmérséklete ideális. Az anyatejről ma már azt is tudjuk, hogy literenként átlagosan 4.4 g zsírt tartalmaz. Azért átlagosan, mert ha az anyuka fiúgyermeket szoptat, akkor zsírosabb teje képződik, mint kislány esetében. (Nahát! Jól nézünk ki!) A ”mellette” tábor általában a tej magas kálcium tartalmára szokott hivatkozni, ami kamaszkorra magasabb csonttömeget eredményez, viszont a csontritkulásos csonttörések elleni védelem már ellentmondásos. Olyannyira, hogy Szendi Gábor szerint – idősebb korban - a tejfogyasztással arányosan nő a csontok törékenysége. A csecsemő veséje még fejletlen, munkáját megnehezíti a tehéntej, mert ez esetben a csecsemő veséje pl. ötször annyit dolgozik, mint anyatejes táplálás esetén. És a kecsketejjel ugyanez a helyzet. Nézzünk pár adatot az anyatej, a teljes tehéntej és a kecsketej vonatkozásában. Az adatok egy liter tejre vonatkoznak. (teljes táblázat D. Turck, 2013-as tanulmányában. Forrás: Szendi Gábor honlapja)

Anyatej Tehéntej Kecsketej
Fehérje (g) 1.0 3.3 3.6
Kálcium (mg) 32 119 134
Foszfor (mg) 14 93 111
Nátrium (mg) 17 49 50
Kálium (mg) 51 151 204

Nem mondhatjuk, hogy hűha, milyen jó a gyereknek, hogy a kecsketejben 134 mg kálcium van, mert azt fel is kell tudni dolgozni. Turck – mint látjuk - teljes tehéntejről beszél, és nem a bolti zacskós, vagy dobozos UHT tejről. Lehet, hogy itt van a kutya eltemetve, mert a teljes tehéntejet nemigen ítéli el egyetlen cikk sem. Csakhogy ahhoz az emberek jelentős többsége hozzá se jut. Az is tény, hogy 1 liter tehéntejből 3.6 liter tejtermék készül, ami nekem elkeserítő. Sajtgyártáskor kb. 10 liter tej kell 1 kilogramm sajthoz, miközben az értékes savót kiöntik. És persze a tejsavónak is vannak pártolói és ellenzői, mert egy csomó fehérjepornak és „szernek” alkotóeleme, ami az edzőtermekben fogy. Ugyanakkor azt is mondják: igyál tejsavót és feküdj le időben, ha egészségesen akarsz élni! Ki-ki döntse el.

Nem tudom, mennyire ismered John Robbins és a fia, Ocean Robbins munkásságát. Elkötelezett környezetvédők. John Robbinst a szülei a családi vállalkozás, a „Baskin-Robbins” nevű híres fagyis cégbirodalom vezetői székébe szánták. Volt ott minden: pénz, presztizs, biztonság, még egy fagyitölcsér formájú úszómedence is a kertben. Egyszerűen a lelkiismeretére hallgatott és azt mondta, nem akar élete végéig olyan terméket árulni, ami nem egészséges. Helyette – ma már a fiával együtt- az egészséges táplálkozásra és az egészséges életmódra tanítja az embereket. Azt állítja „Boldog tehén pedig nincs!”

Dr. Joseph Mercola amerikai oldalán azt olvasom, hogy a szakemberek bizonyára tévednek a nyerstej megítélésében, de tejnek ő kizárólag az egészséges, szabadtartású állományból származó, ellenőrzött tejet tartja. Abban a tejben több a tápanyag, jobb az íze, és az egyébként a pasztörizált tejre évek óta allergiások is jól tolerálják. Azt írja, hogy az egészséges farmokon felnövő gyerekek kevésbé allergiásak, asztmásak, ekcémások és elkerüli őket a szénanátha is.

Van olyan felnőtt, akinek rendeződött a vérnyomása azóta, hogy táplálkozásából kiiktatta a tejet és tejtermékeket.

Itt van még a pasztörizálás: hívei azt mondják, hogy a pasztörizálással csíramentesítik a tejet. Dehát a szennyezett tej nem ugyanaz a kategória, mint a szennyezett élelmiszer? Ezért kell megnézned, mit és honnan szerzel be. Lehet, hogy többet fizetsz érte, de egészséges maradsz. Mire mész azzal, ha olcsóbban veszel meg valamit, de utána gyógyszerekkel tudod csak helyrehozni magad. Tudtad, hogy a gyógyszerek mellékhatásai mára elérték az „előkelő” 3. helyet a halálokok között?

A félelem nagy érzelem! Ha azzal ijesztgetnek, hogy a tej egy sor betegséggel hozható kapcsolatba, mint pl. a cukorbetegség, a rák, a csontritkulás és a szívbetegségek, azt tanácsolom, ne félelemből dönts, hanem a magad szabad akaratából.

A kínai táplálkozásban nem használatos a tej és a tejtermék. Emlékszem, amikor Dr. Chen elmondta, milyen furcsa volt neki Amerikában megkóstolni a sajtot. Nem volt nagy bizalma hozzá, mert Kínában nem látott ilyet, nem része a táplálkozásuknak. És ő hívta fel a figyelmünket arra is, hogy a kínai éttermekben kizárólag a vendégek miatt van sültkrumpli.

Tehát, mint minden, a tej is változó megítélésre tarthat számot. Abban azért szinte mindenki egyetért, hogy gyerekeknek 1 éves kor alatt ne adjunk tejet. És ami még fontos: ha tejfogyasztó vagy, figyeld meg magadat, gyereke(i)det, családodat. Ha elmarad a tej az étrendből jobb-e, vagy sem. A két véglet között számtalan lehetőség van. Használd a józan paraszti eszed.

A Sunriderben mi fontosnak tartjuk, hogy a NuPlust nem tejjel keverjük el, és a VitaShaket sem tejes turmixba tesszük.

A végére egy anekdota: a fiatalasszony főzni tanul, ám erőfeszítéseit nem mindig koronázza siker. Az ifjú férj persze immel-ámmal megeszi. Egyszercsak megszólal a gyakorlott házvezetőnő: „Hát fiatalúr elég sok sz…rt kell még magának megenni, amíg a kisnagysága megtanul főzni!”

Csak nehogy Te is így járj a táplálkozásoddal!
Rizstej és kesudió tej recept, amit én is úgy tanultam
Áztass be 1 bögre rizst legalább egy napra, de az sem baj, ha kettőre.

Naponta 2x leöntöd róla a vizet, és frisset öntesz rá. Nagyjából háromszoros vízzel összeturmixolod, majd egy szűrőbe teszel egy akkora gézdarabot, hogy túllógjon a peremén (lehet tetra-pelenka is), beleöntöd, és hagyod lecsöpögni. Egy kicsit csavarhatsz is rajta. Lehetőleg üvegbe töltsd, ne PET palackba. Tedd a hűtőbe. Ha ízesebbre vágysz, tehetsz bele egy kis vaniliát, és Sunny Dew-t. (ezt a receptet Yom-Tov Ági küldte)

Kesudió tej recept:
(Posta Renáta: Paleolit konyha hedonistáknak)

5 dkg kesudió
3.5 dl víz

Egy nagyteljesítményű turmix kell hozzá, átlagos turmixszal ne próbálkozz, nehogy tönkre menjen!

Ezt is beáztathatod, elég éjszakára, de ha nem, az se baj. Beszórod a kesudiót a turmixba, és először csak annyi vizet öntesz rá, hogy éppen ellepje. Alaposan turmixszold össze, többször, rövidebb ideig. Utána öntsd bele a többi vizet, és még egyszer alaposan dolgozd össze. Töltsd üvegbe, a hűtőben 3 napig simán eláll. Ez hasonlít leginkább a tehéntejhez. (Nem érdemes nagyobb mennyiséget csinálni, mert 3-4 nap múlva ugyanúgy megsavanyszik, mint a tej.)
Dr. Chentől tanultuk
A természetes C-vitamin csapda is lehet! Az, hogy valami természetes, önmagában még semmit nem jelent. Mondj olyan valamit, ami nem természetes. Nem tudsz. Még a kőolajnak is 30%-a fehérje!

A nagy különbség a szerkezetben van. A hal, például remek táplálék. De ha alkotóelemeire bontjuk: fehérjére, szénhidrátra, zsírra, vitaminokra és ásványi sókra, azok már vegyületek. Össze is rakhatjuk újra, de hal sosem lesz belőle. Miért? Mert hiányzik belőle az élő szerkezet.

Ha tovább akarunk élni, az csak úgy lehetséges, ha élő szerkezettel teli táplálékokat fogyasztunk. Tegyünk egy kísérletet. Vegyük meg a létező legjobb fehérjeport, és etessük meg a kutyánkkal. Mi lesz az eredmény? A kutyánk alultáplált lesz. Miért fogynak az emberek a fehérje készítményektől? Mert éheztetik a szervezetüket. De adjunk a kutyának egy VitaShake-et. Mi történik? Jól táplált lesz, bár a VitaShake-ben nincs annyi fehérje, mint a proteinporban, de van élő szerkezete! És túl azon, hogy élelmiszer, még koncentrált is. A koncentráció rengeteget jelent.

A Sunriderben pl. 100 kg zöldkávébabot koncentrálunk 1 kg-ra, és úgy kerül a SunTrim Plusba. Vagy itt a zöldtea: nem tudsz elegendő mennyiséget inni belőle. Mi kiegyensúlyozott formulákat készítünk. Ehhez kell a tulajdonosok szakértelme. A folyamatokat úgy tudjuk ellenőrizni, hogy kutatás, a fejlesztés és a gyártás a mi kezünkben van. A SunTrim Plus első számú összetevője a kakaó, a második a zöldkávébab. De bármennyi feketecsokit eszel és bármennyi kávét iszol, nem fogsz fogyni. A legtöbb testsúly csökkentő termék a központi idegrendszerre hat, és depresszióhoz vezet. A mienk kizárólag az emésztő rendszerre hat, rendbe teszi a koleszterint és a trigliceridet. Akkor dönts! Jönnek az ünnepek, segíts magadon!
sweet potato bars.jpg
Itt az ideje: együnk édesburgonyát. Íme egy jó recept!
Ez egy gluténmentes amerikai recept, a Hálaadásnapi menüsor része lehetett. Az amerikai mértékegység a konyhában általában a „csésze”, ami alatt egy 2.5 dl-es bögrét értünk. Nagyon egyszerű, és nagyon finom. Legalább 16 szelet lesz belőle.

Hozzávalók az alaphoz:
¾ csésze quinoa pehely (kávédarálóban megzötyögteted egy kicsit)
¼ csésze kókuszliszt (vagy mandulaliszt)
¼ csésze hámozott pisztácia
¼ csésze dió
1 tk (teáskanál) őrölt fahéj
½ tk reszelt narancshéj
¼ tk só
1-2 tk xilit
2 tk extraszűz olivaolaj

A töltelékhez:
45-50 dkg édesburgonya (héjában megsütve a sütőben), megpucolva kb. 1.5 csészényi
2 egész tojás
1/3 csésze natur joghurt
2 tk xilit
½ tk reszelt narancshéj
½ tk őrölt kardamom
½ tk őrölt gyömbér
Frissen őrölt szerecsendió a tetejére

Elkészítés:

Az alaphoz előremelegíted a sütőt 170 fokra. Kiolajozol egy kb. 20x20-as tepsit. A xilit és az olivaolaj kivételével egy aprítóban jól összekevered a hozzávalókat. Majd hozzáadod ezt a kettőt is, tovább kevered, de még morzsalékos legyen. Egyenletesen belesimítod a tepsibe.

Kb. 15 perc alatt készre sütöd. Kiveszed, a sütőt hagyod bekapcsolva.

Időközben elkészíted a tölteléket. Most a meghámozott édesburgonya kerül az aprítóba. Hozzáadod a felvert tojásokat, és az összes többi hozzávalót. A géppel jó pépesre kevered, és rákened az elkészült alapra. A tetejét megszórod a szerecsendióval (kevés kell, mert nagyon intenzív az íze), beteszed a sütőbe és kb. 25 perc alatt készre sütöd. (akkor jó, ha a széle kezd elválni a tepsitől) Borítsd ki egy rácsra, hagyd kihűlni, majd tedd a hűtőbe min. 2 órára, utána szeleteld fel.

Igaz, hogy macerásabb, mint a zabpelyhes keksz, de annyival finomabb is.Üdvözlettel:
Jóska és Edina
1125 Budapest, Trencséni u. 33/b - Telefon: (1) 35 57 548
A&B Professio Kft. © Minden jog fenntartva.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.